lauantai 30. heinäkuuta 2011

Ekologisuutta arjessa, osa 1: pyykinpesu

Ajattelin aloittaa tällaisen juttusarjan. Missään blogeissani ei aikaisemmin ole ollut juttusarjoja. Mutta nyt voisi olla. Vaikka siksi, että tämän blogin on tarkoitus olla vähän linjakkaampi ja suunnitelmallisempi kuin mitä aikaisemmat ajatuskaatopaikkani ovat.

Tahdon jakaa kanssanne jokapäiväiseen arkeen liittyviä tapoja olla ekologisempi. Meille on opetettu ja olemme ehdollistuneet toimimaan toisin kuin mikä olisi ympäristölle hyväksi. Meidät on opetettu kuluttamaan aina vain kiihtyvämmässä tahdissa, uskotellen että se on keino pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä ja koska talouskasvu on aina hyvästä.

No, eihän se niin ole. Kun kaahaamme sokeina apinoina kulutusoravanpyörässä kiljuen riemusta, niin kaikki muut kärsivät. Ja me hukumme turhaan tavaraan. Myönnän itsekin ostavani liikaa tavaraa ja vaatteita, mutta nyt olen saanut jonkinlaisen herätyksen asian suhteen. Viime talven elin ilman suurinta osaa omaisuudestani, koska olin evakossa asuntomme vesivahingon vuoksi. Kappas vain, miten hyvin tulinkaan toimeen. Takaisin omaan kotiin muutettuamme karsimme aika paljon turhaa tavaraa pois kaapeistamme ja varasimme kirpputoripöydän, jossa vaatteet vaihtoivat omistajaa erittäin huokeaan hintaan. Tarkoitus on tästä eteenpäinkin elää niin, että kaapeissa on aina tilaa.

Tämän ei-niin-suunnitelmallisen johdannon jälkeen pureudutaan asiaan: miten olla arjessa ekologisempi? Kyse on yllättävän pienistä asioista ja tottumusten ei-niin-dramaattisesta muuttamisesta. Luettuani mainion Ekovuoden Manhattanilla aloin miettiä omaa elämääni. Vaikka voin väittää sen olevan ekologisempaa kuin monilla muilla, niin parantamisen varaa on aina. Löysin silti paljon asioita, joita taloudessamme tehdään jo oikein. Käsittelen niitä osissa, antaen mahdollisimman yksityiskohtaisia ja käytännönläheisiä vinkkejä.

...

Ensimmäisenä siis vuorossa pyykinpesu, meidän kaikkien elämää sulostuttava asia, ja kenties vähiten rasittava kotityö. Nytkin on kone pyörimässä ja voin bloggailla tässä samalla. :)

1. Muinoin köksän tunnilla taidettiin opettaa, että pese kaikki eriväriset erillään ja justiinsa pesulapun mukaan. Ja pah. Ei tulisi ikänä täysiä koneellisia tässä taloudessa, jos noudattaisimme muinaisia ohjeita. Seurauksena pitäisi ostaa lisää vaatteita, jotta olisi päällepuettavaa pyykkipäiviä odotellessa. Sepä vasta olisi ekologista.

Meillä pestään erillään ainoastaan valkoinen pyykki, jotta se ei harmaantuisi värikkäiden ja tummien seassa. Valkopyykille käytämme myös eri pesuainetta, ja tuo iso, aikoinaan ilmaiseksi kaupasta saatu pesuainepönikkä on kestänyt jo ties kuinka kauan. Uskon näin pidentäväni valkoisten vaatteiden elinkaarta-> ekologisuutta!

2. Kaikki tumma ja kirjava pyykki pestään meillä yhdessä, ja 40 asteessa, pesulapun ohjetta ignooraten. Näin ollaan tehty jo kolmisen vuotta, eikä vaatteiden käyttöikä ole siitä lyhentynyt. Tietysti jotkut villa ja silkki ovat asia erikseen, mutta emme juurikaan omista sellaisista materiaaleista tehtyjä vaatteita. 40 asteessa peseminen rasittaa ympäristöä vähemmän kuin kuumempi pesuvesi. Mitä kuumemmalla peset, sitä enemmän kuluu energiaa pesuveden lämmittämiseen. 40 astetta on myös hellävarainen vaatteille, mutta silti aivan tarpeeksi tehokas.

3. Käytämme pikapesuohjelmaa. Maailman sivu ja Afrikassa edelleenkin pestään kaikki vaatteet käsin, joten lika lähtee kyllä vähemmälläkin kuin puolentoista tunnin linkouksella. Säästä siis sähköä ja aikaa!

4. Pesemme vain täysiä koneellisia. Poikkeuksena ovat isännän urheilukamppeet, jotka pestään silloin tällöin hikisinä ja ällöttävinä yksinään koneessa. Mutta silloinkin on ehdotonta painaa koneesta alas se puolen koneellisen namiska. Jatkuva puolityhjien koneellisten peseminen on hirveää energianhukkaa. (Yksinasujille vinkiksi: pitäkää vaatteidenpesubileet kavereiden kanssa!)

5. Pidä huolta pesukoneestasi. Tätä ei ehkä moni tule ajatelleeksi, mutta pesukonekin likaantuu, ja sen käyttöikää voi pidentää perinpohjaisesti puhdistamalla. Nykyisen pesukoneemme ikää en edes tiedä, mutta on se kohtuullisen moderni kone. Saimme sen aikoinaan kaveriltani, joka oli saanut sen tädiltään.

Noin vuosi sitten pesukone alkoi olla tosi ällöttävässä kunnossa, täynnä ruskeaa limaa ja likaa. Etsin netistä ohjeet pesukoneen puhdistamiseen, ja pian olinkin apteekissa ostamassa sitruunahappoa. Sitruunahappopesu sinällään ei räjäyttänyt likaa pois, mutta sen ansiosta lika oli tosi helppo pyyhkiä pesurummusta. Viimeistelin pesukoneen pesun pyörittämällä koneen vielä kertaalleen etikan kera. Käytämme nykyään myös zeoliititonta eli savetonta pesuainetta, ja eipä ole tullut ällöjä kertymiä pesurumpuun.

...

Siinäpä se meidän arkemme osalta, kertokaa, jos teillä on vielä lisää vinkkejä!

Huomion kiinnittäminen pyykinpesuun voi tuntua merkityksettömältä ja tylsältä tavalta taistella ilmastonmuutosta vastaan, mutta se on kaikkea muuta! Muistattehan, että hotelleissakin aina pyydetään jättämään pyyhe lattialle, jos sen haluaa vaihdettavan. Muutoin käytetään samaa pyyhettä koko vierailun ajan, koska se on ekologista. Pyykin peseminen vie tässä maailmassa älyttömästi energiaa ja vettä, joten asiaan kannattaa paneutua.

7 kommenttia:

  1. Minkä merkkinen pyykinpesuaine teillä on, meillä on käytössä Allegro http://www.allegrosuomi.com/

    Tommonen jättipaketti riittää _tosi_ kauan, ehkä just ja just 2 vuotta. Näin kahden hengen taloudessa jossa toinen on aktiiviurheilija, joten hikipyykkiä on paljon.

    Huuhteluainekkin on samasta paikkaa, sitä käytetään lähinnä jos pestään pyyheet/lakanat.

    Myös me lajitellaan erikseen tummat ja vaaleat. Ei pesuohjeiden mukaan. Farkut menee hyvin tummien kanssa (paitti ekassa pesussa), villapaidat siellä seassa myös, jos pesee vain 30 koneellisia ja pikapesulla. Nykyään vaatteet kun harvoin on LIKAISIA, korkeintaan hikisiä tai muuten vain liikaa päällä olleita. Turha tuhlata aikaa tai energiaa liikaan pesuun, vaatteetkin kuluu.

    Tuolla Allegrolla tuo pesuaine sopii sekä tummalle- että vaalealle pyykille, ja mukana tulee pieni pussi valkaisuainetta. Zeoliititöntä sekin. Kun siitä laittaa t-lusikallisen aina valkoiseen koneelliseen, on valkoinen pyykki oikeasti valkoista. Ja tumma pysyy hyvänä, ei rantuja eikä pesuainetahroja. Mitään valittamista ei ole ollut, ja allegro on ollut käytössä siitä asti kun kotoa pois muutin, noin kuusi vuotta.

    Ja vaikka tuollainen pönikkä vaikuttaa hurjan kalliilta, niin kun oikeasti aktiivisessa käytössä laskee riittävyysajaksi sen noin 2 vuotta, niin eipä siitä kummoista hintaa tule. Ja samalla rahalla tosiaan pesuaine sekä tummalle, että valkoiselle.

    Ja joka kertaostoksen päälle tulee mukana myös koneen puhdistus pesuaineet. Ihan uskomattoman hyvää.

    sori mainostus, mutta toi säästää, niin taloutta kuin luontoakin! Ja se valmistetaan suomessa!

    -irkku-

    VastaaPoista
  2. muistelinkin sun käyttävän jotain hyvää, erityisempää pesuainetta. mainostus ei siis haittaa! :) meillä on nyt käytössä serto ultra color -pesuaine, vissiin ollin ostama. oon ollut siihen tyytyväinen. käytetään määrällisesti vähemmän pesuainetta kuin ohjeessa on, ja silti tulee puhdasta. zeoliitittomuus on tosi hyvä ominaisuus pesuaineessa!

    VastaaPoista
  3. tuolla allegron nettisivuilla on aika hyviä kuvia ennen ja jälkeen, jos käyttää normaaleita pyykkiaineita. Siis kuvia koneesta.

    Ja allegro on vielä väriaineeton ja hajuton. Kelpaa tämmöselle atoopikolle erinomaisesti. 20 vuotta kesti löytää pesuaine joka ei kutia, nyt sellanen on. Ja pois en vaihda. Vaikka käyttömäärät lisääntyykin sitten, kun alkuvuodesta aletaan uuden perheenjäsenen kanssa kestoilemaan <3

    VastaaPoista
  4. Meillä on kotona muistaakseni Ole hyvä merkkistä pyykinpesuainetta, mutta en tiedä kuinka isoja määriä sitä pitäisi laittaa, kun joskus tuntuu, että pyykkeihin jää vähän epämukava tuoksu. Ei paha, mutta ei sellainen puhtaan pyykinkään tuoksu.

    Meillä tulee kyllä aika paljon pyykkiä nopsaa näin kesällä, vaikka itse esim olen käyttänyt jonkun 2 kuukautta samoja shortseja pesemättä (koska ne ei oikeasti haise miltään :D en tajua miksi pesisin kun täysin puhtaat jne, tuuletus näköjään riittää hyvin oikeasti farkuille!). Ja ehkä tuollaiset löysemmät shortsit ei ole niin ihokosketuksessa kuin istuessa.

    No joo. Mut sellasta.

    VastaaPoista
  5. Ja pesukone kannattaa laittaa päälle nukkumaanmennessä / ajastaa hurisemaan yöksi - näin se käy yöaikaan, jolloin sähköntarve valtakunnassa on pienempi, eikä päivän kysyntähuipputunteina, joiloin oma pesukonekin luo tarvetta käynnistellä pahiten tupruttelevia hiilivoimaloita.

    VastaaPoista
  6. Niin, ja toinen asia unohtui:

    Kuivata vaatteet narulla ulkona, älä sisällä, äläkä etenkään kuivausrummussa.

    Kuivausrummun kierros tuottaa co2 päästöjä suunnilleen saman verran kun n. 15 km ajoa autolla ( http://en.wikipedia.org/wiki/Clothes_dryer#Environmental_impact ).

    Ja jos antaa pyykin kuivua sisällä, pyykki kuivuessaan haihduttaa kosteutta, joka puolestaan sitoo lämpöä, joka sitten täytyy tuottaa takaisin sisällä energialla, joten tässä ollaan lähemmän samaa tilannetta kuin kuivausrummulla, kuin nollatasoa.

    Bonuksena vältät myös turhan kosteuden tuomista omaan asuntoosi.

    VastaaPoista
  7. en suosittele Lassen vinkkiä yöllä pyykkäämisestä, jos asuu 20 neliön pahviseinä yksiössä kerrostalossa koneella, joka hyppii ja pomppii seinästäkin laastit :)

    VastaaPoista