lauantai 26. marraskuuta 2011

Presidenttipeliä

Heipä hei pitkästä aikaa. Minulla ei tällä haavaa ole juuri muuta tärkeää asiaa kuin tämä: en voisi antaa tulevissa presidentinvaaleissa ääntäni kenellekään muulle kuin tälle miehelle.

"Kun kauppaa käydään, hinnoista pitää joskus tinkiä. On sen sijaan asioita, joista ei saa tinkiä: ne ovat meidän keskeiset arvomme – demokratia, tasa-arvo, sananvapaus, ihmisoikeudet."

"Meidän on taisteltava luokkayhteiskuntia vastaan myös kehitysmaissa. Ilmainen koulutus on siihen paras lääke. Suomen on näytettävä tässä itse myös mallia. En kannata ajatusta lukukausimaksujen perimisestä Euroopan Unionin alueen ulkopuolisiltakaan opiskelijoilta."

"Maailmalla liikkuessamme meillä on yksi vientituote, joka on muita suurempi: se on Suomen tarina. Suomen tarina köyhästä, vaikeissa oloissa elävästä, sisällissodan runtelemasta kehitysmaasta maailman kehityksen, tasa-arvon ja koulutuksen kärkeen hämmästyttää ja innostaa kaikkialla kehittyvässä maailmassa. Tarina on meille niin tuttu, että emme osaa siitä aina itse enää innostua. Se tarina kannattaa kuitenkin Aasiassa, latinalaisessa Amerikassa tai Afrikassa liikuttaessa toistaa. Kun istuin taannoin Uruguayn presidentin José Mujican virkahuoneessa, hänellä oli meille suomalaisille vain yksi kysymys: Miten te suomalaiset teitte sen? Kertokaa heti tarinanne! Oman historiamme ja omien kokemuksiemme kautta meistä voi tulla osa kehittyvien maiden tai sodasta toipuvien maiden tarinaa."

"Suomi on menettämässä juuri sen voimavaran, jonka tänne kaikista eniten haluaisimme ja tarvitsisimme - korkeasti koulutetun [maahanmuuttaja]työntekijän. Maahan jäävät ne, jotka eivät taloudellisista tai sosiaalisista syistä pysty lähtemään. He jäävät kärsijöiksi alati huononevassa ilmapiirissämme. Mutta he eivät kärsi tästä tilanteesta yksin, lopulta suurimmaksi häviäjäksi jää taantuva suomalainen hyvinvointiyhteiskunta."

Kuulkaas, ihmiset. Kukaan muu presidenttiehdokas ei ole yhtä sydämellinen, avoin, viisas, hyväkäytöksinen, edustava, kansainvälinen, edistyksellinen ja tulevaisuuteen suuntaava kuin Pekka Haavisto. Nämä voisi kirjata ihan faktoina. Miettikää, millaisen ihmisen haluatte maatanne maailmalla edustavan. Kärttyisen dinosauruksen? Keskivartalopönäkän juntin? No, sitähän minäkin.

Minä haluan presidentiksi Pekka Haaviston, koska Haaviston Suomi olisi kansainvälinen ja yhteistyökykyinen, verkostoituva ja kelkassa pysyvä. Mutta ennen kaikkea se olisi inhimillinen, suvaitsevainen ja sydämellinen Suomi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti