perjantai 11. toukokuuta 2012

Luen, ajattelen, siis olen.

"Asiat eivät ole niin kuin media, vanhemmat tai opettajat kertovat. Ihmisten tulee itse rakentaa näkemyksensä."

Tämä ajatus löytyy jääkaappimme ovesta. Se on ollut jääkaappimme ovessa jo edellisessä asunnossamme. Koen ajatuksen niin tärkeäksi, että säästin muutossa tuon pienen lappusen huolella laittaakseni sen uuden jääkaapin oveen uudessa kotikaupungissa. Lappu ajatuksineen on leikattu aikoinaan irti Liberosta, "vasemmistolaisesta mielipide- ja kulttuurilehdestä".

Miten sitten rakentaa niitä näkemyksiä? Miten sellaista ylimääräistä, aivosoluja rassaavaa hommaa jaksaa tehdä tässä alati monimutkaistuvassa maailmassamme?

Minun mielestäni ihmisen tulee Lukea ja Keskustella. Lukea muutakin kun valtavirtamediaa ja keskustella kaikenlaisten tapaamiensa ihmisten kanssa heidän näkemyksistään ja mielipiteistään. Mieluiten niin, ettei kaivauduttaisi poteroihin, vaan koitettaisiin saada ilmoille raikkaita, vuorovaikutteisia ajatuksia. Vaikka minun on vaikea kestää koti-uskonto-isänmaa-eetosta, niin en vie sitä henkilökohtaisuuksiin. En pidä näin ajattelevia ihmisiä tyhminä, heillä vain on arvomaailmassaan eri painotukset kuin minulla. Me elämme yhdessä ja samassa, muuttuvassa maailmassa kaikki. Keskusteluissani ihmisten kanssa koitan tuoda esille ajatuksia siitä, miten tärkeää on tasa-arvo ja kestävä kehitys, koska samassa veneessä me kaikki olemme.

Yhdysvalloissa media on huolestuttavan harvojen käsissä. Suomessa on myöskin vain muutama iso mediatalo, jotka päättävät suuren osan siitä, mitä luemme, näemme ja kuulemme. Siksi, yksiäänisyyden välttämisen vuoksi, suosittelen hakeutumaan vaihtoehtoisten medioiden pariin. Esimerkiksi täältä löydät jotain ihan muuta luettavaa, kuin mitä sinulle muutoin yritetään tyrkyttää.

Meille tulee kotiin seuraavat lehdet, joita voin kaikkia lämmöllä suositella (sulkeissa olevat lainaukset lehden nettisivujen mediakortista):

Lapsen maailma ("Lapsen Maailma on erikoisaikakauslehti, joka käsittelee lasten ja nuorten kasvatusta sekä lastensuojelukysymyksiä. Se on suunnattu lapsiperheille ja lasten kanssa työskenteleville. Kustantaja Lastensuojelun keskusliitto.")

Vihreä lanka ("Vihreä Lanka on vihreille arvoille perustuva itsenäinen, journalistisin kriteerein toimitettu uutis- ja ajankohtaislehti. Lukijatutkimus kertoo, että lehden tyypillinen lukija on 25-50-vuotias ja hyvin koulutettu. Hän perustelee Vihreän Langan tilausta sillä, että haluaa seurata maailmanmenoa myös valtamedialle vaihtoehtoisesta näkökulmasta. Häntä kiinnostavat erityisesti ympäristöön, energiaan, asumiseen, ekologiseen kuluttamiseen ja ruokaan liittyvät ajankohtaiset asiat.")

- Voima. Voima ei halunnut mediakortissaan määritellä itseään tai lukijakuntaansa. Hyväkin niin. Ei ole olemassa sellaista epäkohtaa, johon Voima ei ottaisi kantaa. Lehden lukeminen on toisinaan jopa hengästyttävä kokemus, koska vastaan tulee kaikkea, mistä ei ole ollut aiemmin tietoinen, vaikka kuinka tarkkaan mielestään seuraakin uutisia. Voima pitää minut maanpinnalla. Jaa miksi minä tilaan tätä lehteä, jonka jokainen tiedostava, mutta köyhä opiskelija osaa hakea ilmaisjakelupisteistä? Juuri siksi, koska minulla on varaa siihen. Voin siten tukea riippumatonta mediaa.

- Image ("Image on kuukausilehti, jonka aiheena ovat yhteiskunnalliset puheenaiheet ja populaarikulttuuri. Image on ajankuva. Se nostaa esiin uusia ilmiöitä ja tuoreita näkökulmia. Se on viihdyttävä asiamedia, joka haluaa herättää ajatuksia ja käynnistää keskustelua. Image luottaa lukijan älyyn. Se tarjoaa pitkiä, laadukkaita aikakauslehtijuttuja, jollaisia ei muualta löydy. Jokainen Image sisältää myös pop-, kirja- ja elokuvatärpit, muotijutut sekä parhaat kolumnit.") Tämä lehti on tilaamistamme lähimpänä valtavirtamediaa. Aina välillä Image on ärsyttävän ironinen ja pääkaupunki-keskeinen, mutta sitten tulee taas jokin tosi hyvä juttu, jonka vuoksi tuota jaksaa lukea ja tilata.

- Libero. ("Libero on pirteä vasemmistolainen mielipide- ja kulttuurilehti, jonka yleisönä ovat nuoret. Libero on Kultti ry:n palkitsema Vuoden laatulehti 2007.") Vasemmistonuoret ry:n alainen sellainen. Tämän saa ilmaiseksi, jos liittyy vasemmistonuoriin. Vasemmistonuoriin liittyminen on myöskin ilmaista. Olen maailman huonoin ja laiskin vasemmistonuori, en ole tehnyt mitään muuta kuin liittynyt jäseneksi... Mutta lehti on hyvä! Terävä ja pureva, porvarit hikoilemaan laittava.

Tästä kattauksesta minä koen saavani moniulotteisen kuvan maailmasta. Nautin siitä, että saan lukea asioista, joita meiltä muutoin yritetään pimittää. Mitä vähemmän keskivertokuluttaja tietää, sitä tyytyväisempiä ovat paksut sedät toimistotorneissaan. Mitä vähemmän tiedämme, sitä vähemmän osaamme kyseenalaistaa asioiden vallitsevaa laitaa. Emme muuta kulutustottumuksiamme, jos emme näe niissä mitään väärää. Itse näytän mielelläni paksuille sedille pitkää nenää ja lällättelen, että tepä ette omista koko maailmaa, senkin paskiaiset. Silloin tunnen olevani olemassa ja elossa. Kapina on kaunista ja tervettä.

...

Suunnitelmissa on tilata piakkoin joko Helsingin Sanomat tai Aamulehti, koska elättelemme kuvitelmaa, että vauva-arkeen mahtuisi myös päivittäinen sanomalehden lukeminen. Katsotaan sitten, mikä on silmäpussien suuruuden ja lukemattomien sanomalehtipinojen suhde kesän lopulla. Tiedostan molempien noiden olevan suurpääoman äänitorvia, mutta kun tätä sisälukutaitoa ja mediakriittisyyttä on kertynyt aimo kasa, niin ei minua pelota!

"Asiat eivät ole niin kuin media, vanhemmat tai opettajat kertovat. Ihmisten tulee itse rakentaa näkemyksensä."

Näihin sanoihin kannattaa palata usein, ja sitä myöten muistaa, että meillä kaikilla on oikeus sanoa mielipiteemme ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Vallan kahvaan pitäisi tarttua mahdollisimman erilaisten ja eritaustaisten ihmisten, jotta jokaisen erilaisen ryhmän ääni tulee kuulluksi ja huomioiduksi. Esimerkiksi siksi jokaisen fiksun ihmisen, jonka elämäntilanteeseen ei kuulu ensi syksynä muutaman kuukauden ikäistä, rääkyvää perheenjäsentä, kannattaisi hakeutua nyt kunnallisvaaliehdokkaaksi. Minun vuoroni on sitten neljän vuoden kuluttua.

1 kommentti: