Meillä lajitellaan jätteet kuuteen eri kategoriaan: kuivajäte, biojäte, lasi, metalli, paperinkeräys ja pahvi/kartonki. Näistä kuivajäte-, biojäte- ja paperinkeräysastiat löytyvät omasta pihasta ja loput kolmet roskat kiikutamme läheisen Tammelan torin isolle keräyspisteelle. Porissa olisi ollut mahdollisuus lajitella erikseen vielä energiajäte, mutta en saanut koskaan aikaiseksi tutustua kunnolla asiaan. Tampereella, ainakaan meillä päin, ei energiajätteelle omaa keräysastiaa löydykään. On vaan tuo kuivajäte.
Suurin kysymys jätteiden lajittelussa lienee viitseliäisyys. Mutta kun järjestää kaikille erilaisille jätteille järkevät keräysastiat kotiinsa, ei homma ole suurikaan. Ihan sama vaiva on tiputtaa jäte mihin tahansa astiaan, niin miksei sitten siihen oikeaan.
Paperinkeräysastiana meillä on vanha pyykkikori eteisen nurkassa, naulakon alla. Ei täyty liian nopeaan, varsinkaan sen jälkeen kun laitoin ilmaisjakelut kieltävän tarran oveemme ja siirryimme Aamulehdessä pelkkään viikonlopputilaukseen.
Biojäteastiana on pieni, kannellinen ämpäri. Pieni siksi, että se tulisi tyhjennettyä usein! Teemme niin paljon ruokaa vihanneksista ja juureksista, että biojäteämpärimme täyttyy nopeaan.
Metalli- ja lasijätettä tulee vähemmän, joten niitä keräilen huuhdeltuina keittiön kaappiin, josta sopivan määrän tultua täyteen nakkaan ne muovipussiin ja teen torikeikan. Pahvi- ja kartonkipakkauksia keräilen litistettyinä isoon muovipussiin, joka hengailee jossakin nurkassa.
Ja nyt vastaus kysymykseen, jota kuitenkin mietitte silloin tällöin, mutta ette kehtaa kysyä keneltäkään: Jos kaupassa käyttää omaa kangaskassia, eikä osta muovipusseja, niin mitä sitten käyttää roskapusseina? No, kaupassa myydään roskapusseja rullissa! Ta-daa! Ne on tehty ohuemmasta muovista kuin ostosten pakkaamiseen tyrkytetyt, joten ne ovat ekologisempi valinta.
Ostapa seuraavalla kerralla kaupasta kangaskassi ja pidä sitä aina mukanasi. Meillä roikkuu kasa kangaskasseja eteisen naulakossa ja väittäisin, että yhdeksän kertaa kymmenestä käytämme niitä kauppareissuilla. Eli aina silloin, kun lähdemme kauppaan. Joskus kaupassa käymisen tarve iskee kesken kaupungilla vaeltelun, eikä kangaskassia ole mukana. Silloinkin ostan mieluiten paperikassin tai maatuvan, ohuen muovikassin.
Itselleni jätteiden lajittelu on automaattista, enkä näe vaihtoehtonakaan siitä luopumista. Omatunto soimaisi. Lisäksi kun noita käyttämiämme lajittelupaikkoja on tasan kaksi ja kaukaisempi niistä kävelymatkan varrella kaupungille mennessä, niin en voi valittaa jätteiden lajittelun vaikeuttavan elämääni. Miksi ylipäätään pitäisi suhtautua oikein tekemiseen ja oikein elämiseen niin, että siitä voisi mitään vaivaa olla? Palkkiohan on mitä parhain: puhtaampi maapallo meille kaikille ja puhtaampi omatunto kierrättäjälle.
Kierrättää kannattaa jätteiden lisäksi ehjää tavaraa, jota ei tarvitse. Tulepa myymään tavaroitasi joko Näsinpuistokirppikselle tulevana lauantaina tai Kalevan iltapäivään sunnuntaina! Itse olen menossa Ikea-kassillisen tai kahden kanssa ensin mainittuun, vaihtorahakassan keräys on jo käynnissä. :) Olen myös kolmesti ottanut kirpputoripöydän ja kokemus on ollut joka kerta positiivinen. Pelastusarmeijalle ja Fidalle on tullut vietyä muutama kassillinen tavaraa. Ainakin Itsenäisyydenkadun Pelastusarmeijan kirppis ottaa vastaan kaiken tavaran (paitsi meidän vihreää retrosohvaa ei ottanut, ja se laitettiin raskain sydämin kaatopaikkakuormaan nyyh!) ja karsii itse pois ne, mitä ei voi laittaa myyntiin.
Kivointa on kuitenkin ollut antaa itselle hyödyttömiä tavaroita kavereille. Ei koskaan tuputtaen! Nytkin ovat kaverit saaneet käydessään valita isosta Näsinpuistokirppikselle menevästä kassista mieleisensä päältä. Mulle tulee sellaisesta hyvä mieli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti