maanantai 26. syyskuuta 2011

Monikulttuurisuus on rikkaus: 20 100 tulosta Googlesta

Tässäpä suora lainaus töissä pitämäni monikulttuurisuusalustuksen muistiinpanoista. Esitykseni tarkoituksena oli puhkaista valheellinen kupla, että monikulttuurisuus olisi pelottava tai vaikea asia.

Sain kehuja selkeästä esiintymisestä (mun taas on vaikea yhdistää sanaa 'selkeys' ja meikäläistä samaan lauseeseen, joten tämä oli positiivisesti yllättävää palautetta) ja ihan mukavat aplodit. Oli helppo mehustaa monia väittämiäni esimerkeillä siitä, kuinka itse olin ihan uunona vieraassa kulttuurissa ollessani 3kk Tansaniassa. Ylipäätään tuntuu, että ihmiset lämpiävät eniten omakohtaisuudelle kuunnellessaan miltei mitä tahansa asiapitoisia esityksiä. Joten siinäpä hyvä vinkki kaikille, jotka joutuvat jonkinmoisia esitelmiä pitämään!

"Asenne:

- kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia!

- ennakkoluulot periytyvät, aikuiset voivat tehdä asenteillaan paljon pahaa tarkoittamattaankin (mihin meistä katoaa ennakkoluulottomuus? maahanmuuttajalapsi ei jää yksin hiekkalaatikolla, ellei pellavapään äiti ole kieltänyt leikkimästä mamujen kanssa!)

- ei "värisokeutta", vaan tietoisuutta maahanmuuttajataustaisten lasten kulttuurista. lapsilla sammumaton tiedonjano, johon hyvä vastata asiallisesti. useimmiten lapsille erilainen ihonväri ei ole sen kummallisempi asia, kuin että onko tänään ruoaksi nakkikeittoa vai kalasoppaa. riippuu ihan, millaisen kuvan aikuinen antaa omilla asenteillaan!

- monikulttuurisuus ei tarkoita omista perinteistä luopumista, vaan kulttuurien elämistä rinnakkain. suvivirsi ja joulupukki ovat meidän perinteitämme, jotka meillä on oikeus säilyttää. vastapainoksi voimme oppia muista kulttuureista paljon, mutta emme ole velvoitettuja juhlimaan itsellemme vieraita juhlia.

- kulttuurien yhteentörmäyksiä esiintyy usein, mutta voimme oppia ennakoimaan ja pehmentämään niitä. maailmaansa avartamalla saa sen täyttymään uusilla tuttavuuksilla, uusilla mauilla ja uusilla elämyksillä.

- tärkeimmän asian huomaa helposti: olemme kaikki yllättävän samanlaisia.

- päivähoito tärkeä tekijä kotouttamisessa; tuo kontakteja maahanmuuttajaperheelle ja edistää hoidossa olevan lapsen kautta koko perheen kielen oppimista. -> päiväkotien henkilökunta on paljon vartijana, yhtenä porttina suomalaiseen arkeen!"

Ajatuksianne ja/tai kokemuksianne monikulttuurisuudesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti